Succé för parahandbollen!

Sedan februari i år erbjuder HF Karlskrona parahandboll för barn och ungdomar med kognitiv funktionsnedsättning. Det har blivit en succé men det finns möjlighet för ännu fler att testa på att spela handboll. 

Att det är en oerhörd viktig och uppskattad verksamhet som föreningen har startat upp märktes tydligt när vi fick chansen att träffa handbollsgänget och dess ledare när de tränade i onsdags kväll. Glädjen och gemenskapen var omöjlig att missa. Och det är precis det som är meningen med parahandboll. 
– Vårt mål är att verkligen alla ska känna sig välkomna och det är det som är så charmigt med parahandbollen, alla accepterar varandra och man får vara precis den man är. Det är svårt att beskriva med ord men jag ser verkligen hur lyckliga deltagarna är när de är här och det gör mig glad ända in i själen. Många av de här ungdomarna har inget umgänge utanför skolan, då bli handbollen ett sätt att träffa kompisar även på fritiden. 

Orden kommer från Hedda Jansson som är en av gruppens ledare. Att hon befinner sig i Brinova arena just den här onsdagen är ingen slump. 
– Jag brinner verkligen för det här och jag visste redan när jag var liten att jag ville spela handboll och jobba med personer med funktionsvariation. Nu gör jag allt samtidigt. Spelar handboll, jobbar med den här gruppen i skolans värld och är ledare för parahandbollen, säger Hedda Jansson.

Att Emilia Brehmer gillar sin ledare Hedda går inte att missa!

Hedda delar på uppgiften tillsammans med flera andra ledare och ledartätheten är något som uppskattas av både deltagare och föräldrar. 
– När min Calle började med parahandbollen så var det som om han hittade hem. Han hade testat på många idrotter innan men när han kom hit föll allt på plats. Och det berodde mycket på att det var så många ledare som hjälptes åt att skapa trygghet för barnen och ungdomarna. Alla blev sedda, ingen föll bort, berättar Markus Sjösten som är pappa till 18-årige Calle Sjösten. 

Han får medhåll av 16-årige Oscar Anderssons pappa, Fredrik Andersson.
– Oscar har varit med sedan starten och jag märker verkligen hur roligt han tycker att det är att komma hit och hur mycket alla ledare betyder för hans trygghet, säger Fredrik.

Oscar Andersson vaktar målet!

Calle Sjösten gör high five med ledaren Tobias Nordström. På bild ses även Meja Blind.

Norah Öhman, Emilia Brehmer och Tobias Nordström.

Det började med en träningsgrupp, som efter sommaren, delades i två grupper: En måndagsgrupp med deltagare som kan spela ”lite mer” handboll och en onsdagsgrupp med deltagare som vill leka och öva på grunderna lite mer. 
– Vi har märkt att det har skapat ännu mer trygghet hos ungdomarna så det var ett mycket bra beslut, säger Hedda. 

I onsdags kväll var det hinderbana, passningar, skottövning, öva på ”tre steg” och match som gällde. Grunderna i handboll blandat med en stor portion lek. 
– Matcherna är alltid väldigt uppskattade. Därför är det extra roligt att vi ska få åka till Kristianstad snart för att spela match mot deras parahandbollsgäng. Målet är sedan att vi ska spela en retur här hemma i Karlskrona, berättar Hedda.

Som avslutar med att avslöja två härliga saker: 

1: Det finns möjlighet för fler barn och ungdomar att testa på parahandboll i HFK. 

Följ länken här!

2: Det glada handbollsgänget har precis startat ett Instagramkonto som ni kan följa här!

Meja Blind, Calle Sjösten med ledaren Amelie Nilsson.

Kajsa Jansson gillar att passa boll.

Tobias Nordström och Agnes Andersson hjälper Timmy Lakey under en övning.

Vi vill passa på att skicka ett tack till våra samarbetspartners som stöttar denna viktiga verksamhet. Vi tackar vår huvudpartner McDonald´s och våra delpartners Affärsverken, Eksjöhus Bostad, NKT, Skanska och Hansa Bygg. 

Läs vidare