Landslaget kommer till Karlskrona i höst

Det svenska damlandslaget i handboll kommer att ha sitt EM-förberedande läger i Karlskrona och spela en landskamp i Brinova Arena den 30 oktober. 

– Evenemang av högsta klass till Karlskrona kommun, det är helt i linje med hur vi vill jobba med att sätta Karlskrona på kartan. Att ett folkkärt landslag som handbollslandslaget väljer att ladda upp inför EM här känns väldigt roligt för Karlskrona och ett kvitto på att vi är en destination att räkna med, säger kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero.

För drygt en månad sedan avslutades damernas landslagssäsong när Island och Turkiet besegrades i de avslutande EM-kvalmatcherna och Sverige kan nu blicka fram mot sitt elfte raka EM-slutspel.  

Lottningen ägde rum i den slovenska huvudstaden Ljubljana i slutet av april och Sverige ställs mot Danmark, hemmanationen Slovenien och Serbien i gruppspelet i Celje.  

Sedan tidigare står det klart att kommande svenska landskamper spelas mot Brasilien i Uppsala (29 september) och Eskilstuna (1 oktober) och nu är det också klart att samlingen inför EM blir i Karlskrona med start 26 oktober. Två matcher är inplanerade: fredagen den 28 oktober spelar Sverige i nya Hatstore Arena i Kalmar och söndagen den 30 oktober i Brinova Arena i Karlskrona. Arbetet med att hitta motståndare har nu börjat då EM-kvalet är avslutat och lottningen genomförd. 

– Vi föredrar alltid att ladda inför mästerskapen på hemmaplan och efter att ha varit i Trollhättan och Skövde de senaste två åren är det nu Blekinge och Karlskrona som väntar. Jag vet att vi kommer att ha riktigt bra förutsättningar där och det blir kul att spela matcher i två väldigt fina arenor, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Senast de svenska damerna spelade i Karlskrona var i VM-kvalet mot Slovakien 2019 medan vi får gå tillbaka ända till 1958 för den senaste damlandskampen i Kalmar, då Sverige föll mot Danmark med 4–12.  

För HIF Karlskrona blir det tredje landskampen på lika många år och klubben vet vad som väntar.
– Vi har en vana inne och känner oss säkra på att kunna leverera ett evenemang i toppklass, även om kraven höjs varje år. Vi vill även erbjuda flera kringarrangemang i Karlskrona under den veckan då landslaget är här, för att både belysa idrottens betydelse i allmänhet och handbollens styrkor i synnerhet, säger HIF Karlskronas ordförande Örjan Nilsson.

Landslaget beräknas anlända till Karlskrona den 26 oktober och stanna till den 2 november.

Foto: Brinova

Läs vidare