Inför IF Kristianstad med #21

Vårt damlag befinner sig in en intensiv period av matcher och i helgen är det dags för hemmamatch mot IF Kristianstad.

Nummer 21, Frida Williamsson, följer lagets och lagledningens mantra, en match i taget, oavsett var i tabellen motståndarna befinner sig… 

Snart 25-åriga Frida Williamsson beskrivs som en snabb och konditionsstark kontringsspelare med vana att göra bra val i hög fart. Och som vid sidan av planen tillför både lugn och rutin. Men också som en spelare som under säsongen har blivit bättre på att utnyttja även sina styrkor i försvarsarbetet. Frågar man Frida själv är det framför allt samarbetet med mittsex som hon tycker har blivit mycket bättre under säsongen. 
– Det handlar helt enkelt om att jag, när vi anfaller, ska försöka få på mig deras försvarare så att vår mittsexa får ett mer friare läge i mitten för att komma till avslut. Jag ska öppna upp en lucka helt enkelt. Det är en av sakerna som jag och Kalle har jobbat med hårt under säsongen, berättar Frida. 

Hon började spela handboll i HK Eklöven (Jämjö) som åttaåring och har varit ”Karlskronahandbollen” trogen sedan dess genom fortsatt spel i Karlskrona handboll och nu i HFK sedan sammanslagningen. Och det finns inga planer på att lämna stan. 
– Jag läser min sista termin på ämneslärarprogrammet på Linnéuniversitetet med ämnena idrott och hälsa, och svenska som andraspråk. Plugg och handboll har gått bra att kombinera och tanken är att jag ska börja jobba här så fort jag blir klar. Jag trivs väldigt bra i Karlskrona och hoppas få möjlighet att hålla på med handbollen så länge det finns tid, säger hon. 

Damlaget har tagit 17 raka segrar och det går inte att låta bli att ställa frågan, även till Frida,  vad som ligger bakom framgången.
– Det är så klart många faktorer. Vi har en gemensam värdegrund och vi pratar hela tiden med varandra inom laget om vad vi står för, vad vi vill utveckla för att hela tiden ta steg framåt. Vi pratar mycket om att våga säga vad man tycker i gruppen och vi analyserar hela tiden våra insatser, både under träningarna och inför och efter matcherna. Vi pratar också väldigt mycket om att inte vara nöjda utan att hela tiden fokusera på nästa steg i vår utveckling, både individuellt och i laget. Det finns också ett tydligt fokus på helheten, hur vi är som handbollsspelare och som lagkamrater mot varandra och våra ledare. Allt hänger ihop och det har alla förstått i vårt lag. Handbollen är högt prioriterad hos samtliga och är hela tiden närvarande hos oss. Vi känner oss väldigt trygga i det här sättet att arbeta tillsammans i laget och jag tror verkligen att det är en av våra framgångsfaktorer, berättar Frida. 

Och fortsätter: 
– När det kommer till vår spelidé är vi spelare mer involverade än vad jag har upplevt tidigare och vi vet vad som förväntas av oss i olika situationer. Dessutom finns det ett tydligt syfte med de olika spelen som vi (Kalle) har valt att spela och vi är fullt medvetna om det syftet. 

I morgon lördag väntar IF Kristianstad hemma i Brinovas B-hall. Ett lag som ligger långt ner i tabellen och som vanligt när frågan ställs inför match blir svaret…
– Att vi inte bryr oss om var våra motståndare ligger i tabellen utan försöker fokusera på uppgiften där och då, säger Frida. 

Det är tydligt att tränare Långs mantra om att hela tiden leva i nuet är väl inpräntat hos tjejerna. 
– Men så är det verkligen. En match i taget. Men det är en hemmamatch och vi är väldigt taggade på att få spela hemma igen efter två bortamatcher förra helgen. Vi välkomnar verkligen alla till B-hallen i morgon, avslutar Frida. 

Biljett till dammatchen köper du på plats men om du är medlem går du in fritt på damernas matcher. Spelare och ledare går in gratis och alla barn under 12 år går in gratis. Väl mätt i Brinova Arenas B-hall klockan 14 i morgon lördag!

Läs vidare