Hur hänger kost, sömn och återhämtning ihop?

Hur hänger kost, sömn och återhämtning ihop och vad kan vi lära av elitidrotten?
Under måndagskvällen fick spelare och ledare ur HFK:s herr- och damverksamhet möjligheten att lyssna på Filip Larsen, Medicine doktor och docent i fysiologi, som bjöd på en föreläsning inom fysiologi och träningsoptimering.

Föreläsningen går under namnet Kost, sömn och återhämtning – vad kan medelsvensson lära sig av elitidrottarna? Den handlar om att väldigt många idag tränar på sin fritid men hur många lägger egentligen kraft på sin kost, sömn och återhämtning?

Föreläsningen var digital och i samarbete med BTH idrottsakademi och RF-SISU Blekinge. Som en fortsatt satsning på att ge herr- och damverksamheten samma förutsättningar erbjöds våra ledare och spelare, inklusive juniorlagen, möjligheten att lyssna på föreläsningen tillsammans i Multisalen på BTH.

– Ett bra initiativ och min uppfattning är att det var en bra föreläsning för både spelare och ledare. Jag tror att den kan leda till reflektion över sambandet mellan träning, kost, sömn och återhämtning och att man inte alltid blir bättre av att lägga till ett extra träningspass utan istället bör fundera över sin sömn och sin kost, säger Björn Bondesson, lagledare i vårt U-lag.

Han lyfter ett exempel från kvällen där föreläsaren berättade om forskning gjord bland fotbollsspelare som visar att sover du bättre, ja då skjuter du faktiskt bättre.

– Och det gäller så klart samma sak i handbollen. Har du fått tillräckligt med sömn så blir din precision och prestation bli bättre. Sådana saker är ju ganska lätt för våra spelare att ta till sig, berättar Björn.

Sömnens betydelse för prestation var något som damernas tränare Karl-Johan Arlehall Lång hoppas att spelare och ledare tar med sig.

– Det är ju inget nytt att fysiologiska förutsättningar påverkas av sömnen men under föreläsningen fick vi flera praktiska exempel för bättre sömn, det var bra, tycker jag. Att återhämtning och allt annat runt omkring idrotten är minst lika viktigt som själva träningen, hoppas jag att många tar med sig, säger Karl- Johan Arlehall Lång.
Och fortsätter:
– Sedan är själva grejen att vi gör detta tillsammans, herrarna och damerna och våra juniorer något som vi uppskattar.

Läs vidare

Årsmöte i HF Karlskrona

Under onsdagskvällen genomförde HF Karlskrona årsmöte för säsongen 2023/2024. Föreningen kunde återigen uppvisa ett positivt