HFK tar Lilla-VM till skolorna

Handbolls-VM för herrar är slut men under hela året pågår Lilla-VM i skolor runt om i  Sverige. I förra veckan besökte Mattias Johansson och William Eriksson från vår A-trupp, Saltöskolan, för att genomföra ett handbollspass med fokus på rörelse och glädje! 

Lilla VM är ett CSR-projekt i samband med VM i handboll 2023 där Sverige arrangerar både herr- och dam-VM. Projektet är nationellt, med regionalt engagemang och lokalt genomförande och HF Karlskrona bidrar genom att besöka skolor i Karlskrona kommun. 
– Vi har utbildat två Lilla-VM instruktörer, Mattias Johansson och William Eriksson från vår A-trupp. De åker ut till skolor och håller i bollpass antingen under idrottslektioner eller i fritidsverksamheten, beroende på vad som passar bäst för skolan de besöker. Syftet med projektet är att främja folkhälsan och där är vi som förening gärna med och bidrar genom att hålla i de här passen. Alla barn kan vara med eftersom pedagogiken som används är inkluderande, bollarna vi använder är mjuka och greppvänliga, och barnen deltar efter sin egen förmåga, berättar Pernilla Andersson som är utvecklingsansvarig i HFK och som håller i projektet åt föreningen. 

Det Pernilla Andersson beskriver är Handbollsförbundets koncept ”Hand the ball” där Lilla-VM ingår. Läs gärna mer om Hand the ball i slutet av texten.

Under förra veckan fick Saltsökolans sjätteklassare besök av William och Mattias. Det blev ett uppskattat handbollspass fyllt av rörelse, massa skratt och svettiga pannor. 

Passet inleddes med uppvärmning där fokus var ”vän med bollen” och eleverna fick testa på att kasta upp bollen och fånga den med armbågen, kasta iväg bollen med fötterna som en krabba, som en skorpion och slutligen med händerna igen som en elefant. (Kolla in bilderna).

Gruppen hann även med en del enklare passningsövningar innan det var dags att testa en lite svårare uppgift med hjälp av en ”rebounder” som bollen skulle studsas emot. Handbollsbesöket avslutades med att eleverna fick testa på spel vilket blev en uppskattad avslutning. 

En av eleverna som deltog i passet på Saltöskolan var Malte Viktorsson:
– Jag har faktiskt testat handboll tidigare men då kändes det inte riktigt som min grej. Men jag tycker verkligen att det här passet var jätteroligt. Det var bra och roliga övningar och det var så klart jättekul att få träffa spelarna också. 

Saltöskolan är den fjärde skolan som får besök av Mattias och William. Vad är då roligast med att möta eleverna?
– Fokus är ju att väcka intresset för handboll och få fler barn i rörelse tack vare handbollen och det tror jag verkligen att vi lyckas med. Extra bra blir det när man ser att någon tycker att något är lite svårt till en början, men fortsätter att testa och sedan funkar det. Den glädjen är fin att se, svarar William Eriksson.

Lilla-VM är en del av Handbollsförbundets koncept Hand the ball. LÄS MER OM Hand the ball HÄR!

William Eriksson och Mattias Johansson från HFK:s A-trupp är utbildade instruktörer för att få genomföra Lilla-VM på skolor. På bilderna ovan syns även HFK-spelarna Trym Skoglund och Nathalie Sörman som jobbar på Saltöskolan. De är inte utbildade i just det här konceptet vilket är anledningen till att de bara fick kika från sidan den här gången.

Läs vidare

Årsmöte i HF Karlskrona

Under onsdagskvällen genomförde HF Karlskrona årsmöte för säsongen 2023/2024. Föreningen kunde återigen uppvisa ett positivt