Gott nytt år från Mathias Ekstrand!

Halva säsongen i Handbollsligan är avklarad för vårt herrlag. Vi bad vår huvudtränare summera 2023. Han börjar i Helsingborg…

Den 21 april 2023, kl. 20:29 går slutsignalen i Helsingborg Arena. Avancemanget är ett faktum, HF Karlskrona har åter igen ett lag i landets högsta serie. 

Att stå där på bänken med bara några minuter kvar av matchen, inse att vi har lyckats uppnå det som varit vår målsättning sedan min första dag i den här klubben, och få möjligheten att njuta av våra supportrars glädje på läktaren är en känsla som jag kommer att bära med mig under en lång, lång tid.

Vad låg då bakom att vi hamnade i Helsingborg?
När 2023 inleddes hade vi precis haft en tuff månad bakom oss där vi efter en riktigt bra inledning av den allsvenska säsongen tappat förstaplatsen efter ett par förluster. Vi låg ändå på en kvalplats uppåt och var starkt motiverade till att komma ikapp Amo som hade tagit över förstaplatsen i serien. Vi gör ett klart godkänt försök men uppgiften visade sig vara lite för övermäktig. 

I och med att det rätt tidigt stod klart att vi skulle få försöka kvala oss upp i Handbollsligan kunde vi i ett tidigt skede börja fokusera mot just det stundande kvalspelet. I efterhand ser jag det som en stor fördel att vi kunde lägga ner mycket energi på att vara så förberedda som möjligt och utveckla vårt spel. Det var även viktigt för killarna att få tid på sig att förbereda sig mentalt men också få en möjlighet att toppa sin fysiska form. 

Efter en spännande slutomgång i Handbollsligan stod det klart att vi skulle få möta OV Helsingborg. Vi hade en bra känsla i laget och en tro på att vi skulle kunna lyckas men vi klev såklart in i matchserien som underdogs. Historiskt sett har det varit väldigt svårt för de allsvenska lagen att mäta sig med lagen som kommer från handbollsligan. 

Matchserien blev oerhört jämn och det behövdes en femte avgörande match där vi visade oss vara det starkare laget. Jag känner än idag en stor stolthet och glädje över det vi lyckades åstadkomma. Som sagt, det är ett fint minne som jag kommer bära med mig länge.

Nu har halva säsongen avklarad
Handbollsligan är lite mer än till hälften avklarad och vi går nu in i ett längre januariuppehåll. 
Förväntningarna inför säsongen var, att det som nykomlingar, kommer bli en tuff säsong med helt nya utmaningar framför oss. Vi förväntade oss att behöva kämpa för varje poäng och att varje match vi kan vinna är guld värd. Det har visat sig vara rätt förväntningar, vi har haft tunga perioder med många förluster, något som vi kanske inte är så vana vid efter flera säsonger i Allsvenskan. 

Men jag tycker att vi har växt in i kostymen mer och mer ju längre säsongen har gått. Prestationerna i december månad, där vi har lyckats ta sju av tio poäng efter segrar mot Eskilstuna Guif, Önnered och Skövde, tycker jag visar att vi är på rätt väg framåt och att vi ser resultat av det stenhårda arbete som laget lägger ner vecka efter vecka. Självklart hade vi velat avsluta året med en seger mot HK Aranäs inför vår fantastiska hemmapublik, men vi går in i uppehållet med en bra känsla inför det som komma skall.

Viktigt att ta lärdom av varje match
För oss har det varit väldigt viktigt att ta lärdom av matcherna som vi har spelat och tillsammans hjälpa varandra framåt för att utveckla våra prestationer över tid. Den stora utmaningen har varit att gå från att vara ett vinnande lag i Allsvenskan till ett mer förlorande lag i Handbollsligan som kämpar i nedre delen av tabellen. Det krävs något helt annat från laget och spelarna och jag tycker verkligen att vi har plockat fram det. Varje vecka har killarna kommit ner på träning, fast beslutna att lägga ner arbetet som krävs för att vi ska kunna utvecklas och göra bättre prestationer. Det ligger ett stort arbete bakom detta med mycket analyser, tuffa träningar och noggranna förberedelser inför kommande matcher. 

Det finns en stor trygghet i det här laget, vi har en stomme som har varit här under en längre tid och kan förmedla vidare den kultur vi byggt upp i vårt lag. Jag är inne på mitt fjärde år som tränare och har fått sätta min prägel på verksamheten vilket gör att alla killar vet vad jag och lagkamraterna förväntar oss av varandra. Det har verkligen varit en viktig aspekt hittills den här säsongen och det kommer fortsatt vara viktigt i de stundande utmaningarna vi har framför oss i avslutningen av denna säsong. 

Målsättningen är tydlig!
Nu ska vi njuta av lite ledighet för att sedan blicka framåt inför avslutningen av den här säsongen. Vi kommer sätta fullt fokus på att fortsätta utveckla oss själva och bli ett bättre lag för varje vecka som går. Målsättningen är väldigt tydlig, vi ska spela Handbollsligan även kommande säsong. Det är den målsättningen vi i laget konstant jobbar efter och vi kommer lägga ner allt vi har för att klara den uppgiften.

Jag vill rikta ett stort tack till våra supportrar och människorna runtomkring vårt lag, ert stöd ger oss massor av energi och trygghet. Trots förluster så vet vi att ni kommer stå där och heja på oss nästa match och den inramningen ni skapar på våra hemmamatcher håller hög klass. Att vi ligger så högt upp i publikligan som nykomlingar är ett tydligt bevis på det fantastiska stöd vi har från våra supportrar och sponsorer. Staden har en stark handbollskultur och det intresset som finns för vårt lag både av handbollsälskare och näringslivet är fantastiskt. 

Supporterklubben Lejonen, ni gör ett otroligt arbete och vi är så glada att ni finns där för oss.

Gott nytt år!

Mathias Ekstrand

Läs vidare

Årsmöte i HF Karlskrona

Under onsdagskvällen genomförde HF Karlskrona årsmöte för säsongen 2023/2024. Föreningen kunde återigen uppvisa ett positivt