Faddern – en viktig förebild!

En förebild, en trygghet och en höjdpunkt. 
Så sammanfattar två 16-åriga tjejer fadderskapet i HF Karlskrona.

Vårt herrlag och vårt damlag har inte bara som uppgift att träna hårt och vinna matcher. En del i vardagen är också att vara förebilder åt föreningens yngre spelare. Minst en gång på hösten och en gång på våren besöker våra damer sina fadderlag och även herrarna är på gång med sin fadderverksamhet.

Kerstin Gidlöf och Selma Holmqvist, som spelar i F16, har haft samma fadder sedan de var åtta år: Jennifer Nygren som är damlagets målvakt. 
– Jennifer har ju varit med oss så länge jag kan minnas. Jag kommer ihåg när vi var små och Jennifer kom på våra träningar. Det var verkligen en idolkänsla, någon man såg upp till, som spelade i damlaget, en höjdpunkt, berättar Selma Holmqvist. 

Fadderns uppgift är främst att agera förebild, ge energi, vara ett avbrott i vardagen och bidra till att ungdomar i föreningen ska vilja fortsätta spela handboll så länge som möjligt. 
– När man blir lite äldre och man tränar ganska ofta så kan ju träningarna upplevas som rätt monotona. Att få träffa sin fadder då och då lättar upp i vardagen och man orkar kämpa vidare. För mig har det betytt jättemycket. Faddern visar ju också att det verkligen finns något där framme att kämpa för, säger Kerstin Gidlöf. 

Som är målvakt och som givetvis har fått lite extra tips från Jennifer. 
– Särskilt under de sista åren då Jennifer blivit mer av en extratränare för oss målvakter i laget, förklarar Kerstin. 

– Fadderskapet avslutas egentligen när ungdomarna är 14, 15 år, så jag har ett nytt gäng nu, men jag försöker hänga kvar med F16 också och då särskilt målvakterna, utvecklar Jennifer.

Tjejerna berättar också att faddern blir den där extra tryggheten som kan behövas när man blir äldre och ska börja träna med äldre lag. Steget in i junior- och damlag blir inte lika stor när det finns en fadder att anförtro sig till. 

Jennifer är den som sätter damernas fadderschema. Damlaget ”faddrar” i samtliga årskullar neråt medan damjuniorerna besöker de allra yngsta då och då.  
– Det handlar inte om att hålla i en egen träning för lagen utan att dyka upp och sprida energi, ge små tips och peppa våra ungdomar, säger Jennifer. 

Även vårt herrlag är på väg ut i ungdomslagen för att ”faddra”. Målet är att våra ungdomar ska få besök under mars månad.

Att vara en förebild är en viktig del i fadderskapet!

Läs vidare