EM-kval i Karlskrona – Sverige tar emot Island

Damlandslagets hemmamatch mot Island i EM-kvalet spelas i Brinova Arena i Karlskrona den 2 mars. 
– Vi har fina minnen från de landskamper vi spelat där tidigare där det varit härlig stämning på läktarna, säger Anna Lagerquist som dels fick ta emot utmärkelsen Årets spelare 2019 och dels skickade in kvitteringsmålet mot Tjeckien i slutsekunderna av EM-genrepet i fjol i samma arena. 

I december spelar Sveriges damer VM på hemmaplan för första gången och landslaget samlas redan nästa vecka. Parallellt pågår kvalet till EM 2024 och Sverige vann de inledande matcherna hemma mot Färöarna och borta mot Luxemburg i oktober. 

Sedan tidigare står det klart att kvalet avslutas i Umeå den 7 april mot Luxemburg och nu är det även bestämt att den andra hemmamatchen i kvalet, mot Island, kommer att spelas i Blekinge. 

Brinova Arena i Karlskrona, som invigdes 2019 med damernas VM-kvalmöte med Slovakien, blir spelplatsen. Även herrlandslaget har spelat där, 2019 mot Island, och förra året möttes Sveriges och Tjeckiens damer där i genrepet inför EM. 

 – Vi lyckades inte vinna i Karlskrona förra året, men siktar på att göra det i mars. Island är en nation som är på frammarsch på damsidan och har bland annat kvalat in till VM som snart drar i gång. Jag räknar med att vi stöter på tuffare motstånd än när vi mötte dem i senaste EM-kvalet, men jag är också övertygad om att vi har kapacitet för att kunna besegra dem och förhoppningsvis säkra EM-biljetten, säger förbundskaptenen Tomas Axnér. 

Olof Ljungberg, klubbchef hos HF Karlskrona, ser fram emot den fjärde handbollslandskampen på mindre än fem år i arenan. 

– Handbollsintresset i Karlskrona är stort, det har vi inte minst märkt vid de tidigare landskamperna i Brinova Arena där det varit fullsatt och festligt. Vi ser det även kring vårt eget herr- och damlag med växande intresse. Det ska bli oerhört kul att välkomna damlandslaget, som förhoppningsvis kommer dit med härliga VM-framgångar i bagaget. Tack vare gott samarbete med Karlskrona kommuns besöksnäringsenhet samt kultur- och fritidsförvaltning har vi återigen lyckats att få landslagshandboll i Karlskrona.

Biljetterna till Sverige–Island i Karlskrona den 2 mars släpps den 6 december på handbollslandslaget.se/biljetter.

DAMERNAS EM 2024
Datum: 
28 november–15 december 204
Antal lag: 24
Värdstäder: Basel (Schweiz), Innsbrück (Österrike), Wien (Österrike), Debrecen (Ungern)
Direktkvalificerade länder: Österrike, Ungern, Schweiz, Norge
Kval: 31 lag är fördelade i åtta grupper där de två främsta i varje grupp plus de fyra bästa grupptreorna kvalar in till EM
Alla resultat och tabeller

SVERIGES EM-KVALMATCHER
12 oktober: 
Sverige–Färöarna 37–20
15 oktober: Luxemburg–Sverige 17–39
28 februari: Island–Sverige (Hafnarfjördur)
2 mars: Sverige–Island (Karlskrona)
3/4 april: Färöarna–Sverige (dag och spelplats ej klara)
7 april 2024: Sverige–Luxemburg (Umeå)
Tabell: 1) Sverige 4 poäng, +39 • 2) Island 4 poäng, +23 • 3) Färöarna 0 poäng, –22 • 4) Luxemburg 0 poäng, –40

Läs vidare

Årsmöte i HF Karlskrona

Under onsdagskvällen genomförde HF Karlskrona årsmöte för säsongen 2023/2024. Föreningen kunde återigen uppvisa ett positivt