Efter den tuffa tiden – Wilma är tillbaka!

Hon har gjort 21 mål på fyra matcher och säger att ”nu är jag tillbaka på allvar”.
En välkommen comeback för damernas kantspelare Wilma Martinsson som bara för några månader sedan knappt orkade genomföra en hel handbollsträning. 

Det började med att Wilma, efter att hon tagit studenten förra året, upplevde en obeskrivlig orkeslöshet, var nedstämd och bara ville sova. Lagkamrater och tränare spekulerade i om hon mådde dåligt psykiskt för helt plötsligt levererade hon inte på planen och blev personlighetsförändrad. 
– De flesta ser mig som en glad och positiv tjej som alltid springer mycket, gör många mål, peppar andra och tillför energi var jag än kommer. Nu var allt borta. Jag tränade och tränade men det hände inget. Jag var ledsen, nedstämd och orkade inte jobba.

Men trots att hon mådde väldigt dåligt tog det nästan ett år innan hon sökte hjälp på en vårdcentral. 
– Jag har aldrig varit sjuk mer än förkyld och maginfluensa och alltid varit i bra form, det var nog därför jag drog ut på det. 

Efter ett kortare samtal med en sköterska misstänkte även sköterskan att det handlade om psykisk ohälsa. Men då stod Wilma på sig. 
– Jag har aldrig mått dåligt psykiskt och sa att jag vill att ni tar blodprov men visar det sig att jag är frisk så ska jag självklart söka annan hjälp.

Wilma var inte frisk. Efter två timmar kom ett samtal om att hon måste åka till akuten direkt, proverna såg inte alls bra ut.
– Jag skulle på herrarnas match men fick sätta mig i bilen till akuten istället. Jag bara grät.

Det visade sig att Wilma hade diabetes typ 1 och att hon har haft sjukdomen sedan födseln. Att hon har klarat sig så här länge tror man beror på hennes goda form och att hon alltid tränat mycket. Proverna visade att blodsockret låg på 40, istället för det normala som ska ligga mellan 4 och 7 ungefär. Wilma blev inlagd och behandlades på studs. 
– Det blev helt svart där ett tag, och i början gick det väldigt mycket upp och ner med mitt psykiska mående. Själva diabetesgrejen lärde jag mig snabbt och jag fick väldigt bra hjälp, berättar Wilma. 

Efter fem, sex veckor, i mitten av juni i år, fick hon så äntligen börja träna. Läkarna hade gett order om en lugn start med lågintensiv träning. Men eftersom allt kändes bra körde Wilma på rätt hårt vilket skulle straffa sig. 
– Mmm, jag fick hjärtmuskelinflammation i början av juli och tvingades vila ytterligare en månad. 

Men sedan mitten av september tränar hon för fullt och vänner, lagkamrater, tränare och Wilma själv säger att nu är gamla Wilma tillbaka. Och visst har hon levererat. 21 mål på fyra matcher och formen är på rätt väg. Precis som lagets, och målet om att gå upp i division ett känns helt rimligt även om bara fyra matcher är avklarade.
– Ja, men det tycker jag absolut. Vi har känt på några lag nu och fick en bra värdemätare mot Farmen som ju räknas som ett topplag. Vår svåraste motståndare är Lödde men jag tror verkligen att vi har chansen att gå upp den här säsongen, säger Wilma. 

På lördag jagar damlaget sin femte raka seger hemma i Brinova arena när man möter Växjö HF. 
– Vi har mött dem många gånger, det är ju lite av ett derby och matcherna mot Växjö brukar alltid bli tuffa och lite hetsiga, säger Wilma. Det blir kul. 

Kul är också att HFK för första gången gör ett samarrangemang kring dam- och herrmatcher. Efter damernas match på lördag klockan 14 spelar nämligen vårt herrlag klockan 16 och det finns alltså chans att se två obesegrade lag ta sin an ännu en utmaning. 
– Jag tycker verkligen att man ska passa på att se båda matcherna. Från damlagets sida lovar vi att bjuda på en glädjefylld och snabb handboll full av energi och jag är övertygad om att herrarna kommer att göra detsamma, säger Wilma. 

I arenan är det halloweentema och de som vill får gärna komma utklädda. Förutom läskigt tema finns så klart Folkparkshörnan på plats precis som baren ut mot havet. Trydes serverar Halloweenbuffé (89 kr för barn, 169 kr för vuxen, förbokas via kansli@hfkarlskrona.se) och våra kiosker är fyllda med massa gott! Välkommen på familjefest och handbollsparty i Brinova på lördag! 

Hålltider:
13:00 – Arenan öppnar
14:00 – HF Karlskrona Dam – Växjö
14:30 – Restaurangen och folkparkshörnan öppnar
15:00 – Baren öppnar
16:00 – HF Karlskrona Herr – Torslanda
17:45 – Tack och hej för denna gång

Efter att dammatchen är avslutad hinner du lagom mingla med andra handbollsälskare, köpa något i kiosken eller i baren och sen är det match igen!

Du kan köpa en biljett till herrmatchen och få dammatchen på köpet: https://www.nortic.se/dagny/show/160972

Om du har säsongskort går du in fritt på båda matcherna. Om du är medlem går du fritt på dammatchen.

Läs vidare