Deltagare i Hälsa för alla-projekt fick testa på handboll hos HFK

I veckan fick deltagare i RF SISUS projekt Hälsa för alla, testa på handboll i Brinova arena. Besökarna, de flesta från Ukraina, var mycket nöjda efter besöket. 

Hälsa för alla är ett integrationsprojekt som innebär att nyanlända får möjligheten att kombinera samhällsorientering med idrott. Projektet omfattar tio veckor där individen får tillgång till ett träningsschema, samtal med träningsrådgivare och föreläsningar kring kost och hälsa. 

Under måndagen kom en grupp deltagare i projektet, de flesta från Ukraina, till HF Karlskrona för att testa handboll under ledning av Pernilla Andersson. 

Och det var nöjda deltagare som lämnade Brinova.
– Supernöjda och glada att både får testa handboll men också att få se en sådan stor arena och få ytterligare inblick i hur föreningslivet fungerar, berättar Lena Widenfors som leder projektet hos RF SISU.

Att få en inblick i hur föreningslivet fungerar, vad det har att ge och vad det innebär i eget ansvar, är ett av syftena med projektet, vid sidan av att få träna två gånger i veckan och få personlig hjälp med en hälsosam livsstil. 
– Vårt sätt i Sverige att arbeta i föreningar är unikt och fantastiskt men många personer som kommer hit från andra länder är inte alls vana vid föreningslivets alla möjligheter, förklarar Lena Widenfors. För oss är det viktigt att det här projektet blir långsiktigt och att man efter de här tio veckorna är sugen på att knyta sig till någon förening och på så sätt få in en fot i vårt samhälle kombinerat med en hälsosam livsstil, säger Lena Widenfors. 

Läs vidare