Dags för match igen för damerna – Staffanstorp på bortaplan 

Andra delen av säsongen är här, men först ska damerna ta sig an Staffanstorp vars möte skjutits upp flera gånger under hösten. Vi stämmer av med lagets lagkapten, Tea Carlsson, som tittar både bakåt och framåt.

Hennes roll som lagkapten är nu en halv säsong gammal och det har varit en ganska enkel uppgift tycker nummer 24, Tea Carlsson, som har spelat i föreningen sedan hösten 2020.
– Det är så det känns generellt eftersom vi har vunnit alla våra matcher hittills men visst har det varit matcher då det har varit lite svajigt och då har jag fått kliva in och peppa och stötta lite extra, och visa vägen på något vis. 

Hon fortsätter: 

– Jag går inte direkt in och höjer rösten under en time out utan tar mitt ansvar som lagkapten på planen när vi går ner oss och tappar fokus. Men jag är inte den som ryter ifrån utan är mer den peppande som försöker lyfta laget på ett positivt sätt, förklara Tea. 

En match som hon minns särskilt är säsongens första match mot Kristianstad.
– Vi låg faktiskt under hela matchen men lyckades vinna till slut. Sedan har det varit några matcher där vi har lett ganska stort men helt plötsligt börjat slarva och tappa bollar bakåt. Då har jag försökt kliva fram och berätta att vi måste tro på oss själva och vår spelidé, påminna om det hela tiden, berättar Tea. 

Att de har gått vägen varje match hittills beror på flera faktorer tror hon.
– Vi har en otrolig sammanhållning i laget, vi litar på varandra. Vi har ett oerhört stort stöd från alla i föreningen, klubben vill verkligen att vi ska lyckas, vi är en del av den stora helheten och det innebär att vi får en extra morot men även känner ett extra ansvar, säger Tea. Vi har en ledarstab som tror på oss och vi har satt upp ett tydligt mål. 

Just sammanhållningen är något som både ledare och spelare arbetar hårt med. Bland annat ser man till att göra en aktivitet i månaden som inte handlar om handboll. 
– Vi har dansat, vi har tränat judo, vi har haft en kväll där vi bakat chokladbollar med twist, som bland annat innebar förbundna ögon, och vi avslutade höstsäsongen med att baka pepparkakshus. De här aktiviteterna leder till att vi träffas utanför handbollen och bara umgås. Vi har väldigt roligt och lär känna varandra på ett annat sätt, förklarar Tea. Det är skönt att komma bort från träning och prestation en stund.

Vilket kan behövas. Fram till mitten av mars ska damerna spela 11 matcher…
– Hålla skärpan hela matcher är en utmaning för oss. Vi måste fortsätta springa sönder lagen, men inte glömma hemjobbet. Vi har kanske blivit lite bekväma just bakåt när det har gått så bra, säger Tea. 

Ikväll väntar Staffanstorp på bortaplan. Ett lag som har noll poäng på tio matcher. 
– Det borde vara en enkel match för oss men just av den anledningen kan det bli lite lurigt. Det finns en risk att vi sjunker ner i deras tempo. Vi tappade poäng mot dem förra säsongen så vi är revanschsugna i alla fall, lovar Tea. 

Matchen mot Staffanstorp spelas på bortaplan klockan 20 ikväll. Vi har även tagit några ord med lagets huvudtränare Kalle Lång.
– Det ska bli oerhört kul att köra igång igen. Vi hade sista matchen den 17 december så vi är taggade. Vår utmaning blir att våga fortsätta där vi slutade, inte tänka på att vi har haft ett litet uppehåll, säger Kalle.

Uppehåll från matcher vill säga. Laget har tränat hårt under mellandagarna med fokus på kondition. 
– Vi har fokuserat på löpning. För mig är det viktigt att alla verkligen orkar springa i 60 minuter, berättar Kalle. Ett av passen har dock bestått av fystester. Det såg bra ut, tjejerna har blivit både snabbare och mer explosiva. 

Han berättar att de inte vet särskilt mycket om Staffanstorps spel eftersom det har varit svårt att få tag i videoinspelningar från deras matcher. 
– Som vanligt handlar det om att fokusera på det som vi kan påverka, vårt eget spel och hur vi agerar mentalt på planen. Vi ska fortsätta med det som vi har gjort bra under säsongen i bland annat målvaktsspelet och omställningsspelet men försöka bli lite mer noggranna i avsluten och göra rätt val. Det är viktigt att varje spelare vågar utnyttja de egenskaperna som man själv är bra på, säger Kalle.

Wilma Martinsson saknas ikväll på grund av sjukdom, i övrigt är alla spelare spelbara. 

Läs vidare