”Avancemang ökar chansen att våra ungdomar stannar i Karlskrona”

I morgon kan vårt damlag uppfylla föreningens mål, att ta steget upp i division 1. Tar tjejerna den 19:e raka segern eller spelar oavgjort mot HK farmen är saken klar. 

Och redan nu arbetar vår damsektion med att förbereda för nästa säsong och det långsiktiga arbetet att nå damallsvenskan.

Linda Hjorth är ansvarig över damsektionen och den som leder det övergripande arbetet kring damverksamheten i HF Karlskrona. 18 raka segrar för vårt damlag hittills. Vad är dina tankar kring den här framgången?
– Det är ju helt fantastiskt så bra det har gått. Jag kan tydligt se den utveckling som spelare och tränare stått för under säsongen men jag vet också vilket hårt arbete som ligger bakom. Det är inte många lediga dagar i månaden för någon i det här laget och jag känner en oerhörd stolthet och glädje över prestationen som tjejerna och ledarna har lyckats med. 

För den som inte har koll så har Linda en lång bakgrund i handbollen. Först som spelare i Flottans IF, sedan som aktiv föräldrar och senare även ledare i det lag som dottern spelade i. Hon har varit med i sammanslagningen när ungdomsföreningen Karlskrona Handboll bildades och hade redan då ett samarbete med Hästös tjejlag som då hölls ihop av Åsa Linden Bengtsson som också är också en del av damsektionen idag.

Linda Hjorth.

Damsektionen hade ett mål tillsammans med spelare och ledare inför den här säsongen. Berätta om det målet och om föreningens långsiktiga mål?
– Vårt mål under den här säsongen är att avancera upp i seriespelet till division 1 och att vårt U-lag skulle avancera upp till division 3. När det gäller våra juniorer är målet att utveckla spelare och att delta i USM. Det långsiktiga målet är att ha ett lag i allsvenskan på tre års sikt och samtidigt ha en stabil bredd i A-lag, U-lag, juniorlag och breddlag.

Sedan en kort tid tillbaka är Robert Stubb sportsligt ansvarig för damerna, hur går det arbetet inför nästa säsong? 
– Bobby är just nu i full gång med att lära sig uppdraget och har presenterats sig för spelare och tränare. En del spelare har han haft kontakt med och kommer framöver att prata med dem alla. Så vi kan säga att vi är i full gång med att förberedda nästa säsong.

Varför är det viktigt att damerna också får en egen sportgrupp?
– För att inte tappa fokus och inriktning med de olika målgrupperna så har vi valt att ha en sportgrupp för både dam och herr. Men det är ett gott samarbete mellan Tobbe Karlsson och Bobby Stubb och de försöker också hjälpa varandra utifrån målet att vi vill vara en förening med lika många killar som tjejer.

Vi backar tillbaka till tanken att vårt damlag i morgon kan bärga seriesegern? Vad skulle ett avancemang innebära för vår förening och vår damverksamhet?

– Att få komma upp i division 1 är ett steg närmare allsvenskan. Med det ökar också chansen att fler väljer att spela handboll och att våra ungdomar vill och kan stanna kvar i Karlskrona och utvecklas som spelare på hemmaplan. Men ett avancemang innebär också att vi behöver bygga vår spelartrupp, vår tränar- och ledarstab med stabilitet på lång sikt. Och det i sin tur innebär att det lokala näringslivet behöver stötta en satsning mot eliten på damsidan. Det hoppas vi att många företag gör, för det är något vi saknar i Karlskrona och Blekinge. 

Är du på plats i Lund i morgon?
– Tyvärr inte, jag har bestämt sedan länge att jag ska titta på när min dotter spelar match i Kungälv. 

En som är på plats i morgon är vår huvudtränare Kalle Lång. Han säger så här om matchen mot Farmen.
– Det ska bli oerhört roligt att spela mot ett riktigt bra motstånd igen och jag hoppas att farmen kommer med sitt allra bästa lag. Vi har allt i egna händer men känner ingen press på oss utan tänker bara njuta av den här situationen. Alla spelare är disponibla som det ser ut nu förutom Wilma Martinsson som skriver tenta, hälsar Kalle Lång! 

Matchen mot HK Farmen spelas på bortaplan i Lund och startar klockan 16.15. Den sänds här!

Kalle Lång.

Läs vidare