”Är ni fler därute som brinner för jämställdhet och rättvisa?”

Vårt damlag har i detta nu en välförtjänt julledighet. Vi bad vår huvudtränare Kalle Lång sammanfatta sina tankar efter en otrolig höstsäsong i division 1! Kalle tog chansen och vi skulle bli glada om ni läste varje ord av klokskap och stolthet som vår huvudtränare för damerna bjuder på.

Starten på en Resa
Tillsammans är vi i HFK dam på en resa mot det absoluta finrummet inom svensk handboll, Handbollsligan.  En resa som startade för ett och ett halvt år sedan när jag tog över som huvudtränare för damlaget. Potentialen i gruppen och möjligheten att från början få skapa en kultur, en spelidé, ett tillvägagångssätt som ska vara effektivt, utvecklande, attraktivt och som håller över tid var avgörande faktorer för mig när jag valde att göra en nystart som tränare på seniornivå. Det var dock inte ett helt enkelt beslut då jag ett år tidigare tappat glädjen och passionen till idrotten jag i grund och botten älskar.  

Men oj, vilken resa det har varit och jag är stolt och imponerad över vad vi har åstadkommit tillsammans i laget. Tiden med HFK dam har fått mig att på nytt älska att vara tränare, utveckla individer och tillsammans bygga något stort på sikt. Inget i livet kommer gratis utan resultatet vi uppnått är ett resultat av att tränare och spelare tillsammans och kontinuerligt jobbat oerhört målinriktat, hårt och professionellt under den här perioden. 

Hur man skapar en vinnarkultur? 
Coaching handlar om att få människor att bli en bättre version av sig själv. Att skapa en miljö där de känner sig trygga att misslyckas. Att få individerna att förstå vad deras bästa egenskaper är och skapa ett forum där de får utrymme att nyttja de kvalitéerna på bästa sätt.  

För att få ut det bästa av sina aktiva tror jag, att man som ledare, måste bygga både personliga och professionella relationer med sina spelare och sedan vara skicklig på hur man varierar mellan de olika rollerna. Gruppen måste också känna att det här är deras produkt och att de har möjligheten att påverka den.

Det jag beskriver ovan är något som vi i damlaget gjort väldigt bra så här långt under vår resa tillsammans och det är grunden till att skapa en vinnarkultur.  

Vi har lyckats med detta genom att jobba med beteenden. Vi har tagit fram ett beteende som vi tror gör gruppen och individen bättre. Ett beteende som skapar gemenskap och social tillhörighet men som också utvecklar oss som spelare och ledare. Sedan handlar det om att jobba stenhårt för att implementera det i verkligheten och på sikt göra beteendet till en norm för gruppen. 

Utveckling över tid
Den viktigaste indikatorn på att man är på rätt väg tycker jag är utvecklingen över tid, både som kollektiv och som individ. Jag är väldigt stolt över den utveckling som vi i damlaget har haft både kollektivt och individuellt under den här perioden.  

Det var väldigt kul när vi tillsammans i slutet på förra säsongen tittade på våra första matcher, där man tydligt kunde konstatera hur mycket bättre vår spelprodukt hade blivit. Vi har idag en stomme av spelare som tidigare spelat division 2 som idag presterar på toppnivå i division 1. Den individuella utvecklingen gör mig stolt och glad.  

Eller som en tränarkollega nyligen beskrev oss som lag: “Alla i ert lag verkar veta exakt vad de ska göra, och hur det ska göra det. Det tror jag har lyft era spelare flera nivåer senaste året”.

Det här hade aldrig varit möjligt om inte våra spelare varit dedikerade till vårt mål och orkat lägga den tid som krävs för att nå elitnivå, varit drivande i sin handbollsmässiga, fysiska och mentala utveckling. Jag ställer höga krav på mina spelare och de har svarat upp mot de kraven på ett fantastiskt sätt och resultatet är synligt för alla. Tjejerna har varit och är förebilder i så många avseenden. Jag vill även hylla dem för det sociala ansvaret de tar för laget och för ungdomarna i föreningen men också för att de vågar tro på sig själva när saker inte går som planerat. 

Skapa Sveriges bästa handbollsupplevelse på damsidan! 
Vår utveckling publikmässigt sedan ett och ett halvt år tillbaka är också otroligt häftig och inspirerande. Vi har gått från en trogen skara närstående till att den här säsongen fylla A1 vid flertalet av våra matcher (500 åskådare) och toppat med arenaläget och B-hallen där fått stöttning av runt 800 personer. Att fler upptäcker och vill stötta damhandbollen i Karlskrona är inspirerande för oss och vi hoppas givetvis att vi ska bli ännu fler. Våra tjejer är “valuta för pengarna” och levererar alltid 100 procent när det gäller energi och inställning! 

Vi är redan idag i toppskiktet inom svensk damhandboll när det gäller publik som ser våra hemmamatcher live. Men vi vill givetvis växa ännu mer. Vår målsättning är att skapa events och upplevelser kring damhandbollen som lockar mer publik så att vi kontinuerligt kan spela i arenaläget. 

Ni som tittar på våra matcher idag gör ett fantastiskt jobb att supporta oss. Den atmosfär vi skapar tillsammans ger oss som lag några extra procent varje match och det finns väldigt få andra arenor i Sverige som kan erbjuda samma känsla. Så tack till er! Tillsammans skall vi fortsätta att växa! 

Jag vill också passa på att tacka våra kära “core supportrar” som åker Sverige runt för att se oss spela. Ni är guld värda! 

En satsning på elitidrott för damer i Karlskrona
För mig är det en självklarhet att tjejer och killar ska ha samma möjligheter att satsa på en elitkarriär inom sin idrott. Så är tyvärr inte fallet inom idrotten idag. Vi vill bryta den här normen och skapa förutsättningar för våra spelare i damlaget att helhjärtat kunna göra en sådan satsning. Vi vill vara en symbol för jämställdhet och rättvisa och visa våra egna ungdomar att den här resan i föreningen är möjlig för alla som vill satsa på sin handboll. 

Här hoppas jag också att vi ska kunna locka det lokala näringslivet att stötta oss på damsidan i större utsträckning. Hjälp oss lyfta fram de här viktiga samhällsfrågorna som borde vara en självklarhet och visa att kvinnor kan, och de kan det otroligt bra! 

På damsidan idag är vi stolta över att vi har en stor andel spelare som har spelat i klubben sedan barnsben, alternativt gått på elithandbollsgymnaiset Aspero och därefter tagit en plats i klubbens damlag. Det är viktigt att våra egna ungdomsspelare kan se att vägen till representationslaget är öppen och det finns en möjlighet att spela där en dag. 

Det roliga är framför oss
Mycket positivt har hänt på ett och ett halvt år, men mycket finns kvar att göra. Vi har en spännande avslutning på säsongen i division 1 där vi har gjort en otroligt bra höst som nykomling. Vi ser fram emot att få gå in i bubblan igen och göra allt för att utveckla vår produkt och levererar ännu bättre prestationer vecka för vecka. 

Samtidigt som vi i laget hela tiden strävar efter att bli bättre vill vi också utveckla vår organisation runt damerna, vårt intresse medialt och publikmässigt samt nå ut med vår produkt till fler företag och sponsorer.  

Är ni fler därute som brinner för jämställdhet och rättvisa och vill vara med och skapa ett community som ska lyfta de här frågorna och visa att vi i Karlskrona kan skapa hållbar elitidrott på damsidan, samtidigt som vi lyfter våra lokala talanger? Anslut er till oss, vår resa har precis börjat och den kommer garanterat bli häftig att följa med på! 

KALLE LÅNG huvudtränare HF Karlskrona dam

Läs vidare